Suomalaisia ruokia

Katse kohti suomalaisia elintarvikkeita! Itse asiassa suomalainen ja pohjoismaalainen ruokavalio on eurooppalaisella tasolla yllättävän terveellinen. Suomalaisten ylipainoa voikin syyttää liiallisten makeisten syönnistä ja rasvaisista kaloripommeista, sillä perinteiset suomalaiset ainekset ovat varsinaisia terveyspommeja. Listaamme seuraavaksi 8 suomalaiselle tuttua ruokaa, jotka auttavat tukemaan painonpudostusta ja pitämään nälkää loitolla.

1. Marjat

Marjat ovat paistatelleet monen painonpudottajan suosiossa jo pitemmän aikaa. Sen lisäksi, että marjoissa on vain vähän kaloreita, ne sisältävät runsaasti elimistölle ja mielelle hyödyllisiä antioksidantteja, vitamiineja ja polyfenoleja (tummien marjojen vahva antioksidantti).

2. Kaura

Kaura sisältää tyydyttymättömiä rasvahappoja ja liukenevia kuituja, jotka elimistön on helppo sulattaa. Lisäksi kaura ehkäisee verensokerin heittelyjä ja pitää nälkää loitolla pitkään.

On myös osoitettu, että kauran nauttiminen parantaa ruoansulatusjärjestelmän kykyä pilkkoa tärkkelystä.

3. Kala

Rasvainen kala lienee yksi pohjoismaalaisen ruokavalion tärkeimmistä elintarvikkeista, sillä se sisältää aivojen toiminnan kannalta tärkeäitä omega-3-rasvahappoja sekä runsaasti proteiinia, joka auttaa ylläpitämään kylläisyyden tunnetta pitempään.

4. Ruisleipä

Tämä suomalaisille niin perinteinen ruoka on maailmalla harvinainen herkku. Tunnetusti ruisleipä sisältää runsaasti kuituja, joka auttaa parantamaan suolen toimintaa, pitää verensokeria tasaisena ja ylläpitää kylläisyyden tunnetta pidempään.

5. Omena

Suomalaiset omenat kannattaa ehdottomasti syödä kuorineen päivineen, sillä kuoren sisältämä kuitu ja ravintoaineet auttavat polttamaan terveydelle vaarallista ruskeaa rasvaa ja tätä kautta ehkäisemään myös ylipainoa. Lisäksi omenat sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat lisäämään elimistön energiankulutusta.

6. Raparperi

Raparperi on erittäin vähäkalorinen vaihtoehto, joka sopii loistavasti tuomaan makua erilaisiin juomiin ja jälkiruokiin. Lisäksi se sisältää runsaasti kuitua, joka auttaa laskemaan huonon kolesterolin tasoa, tasoittamaan verensokeria ja tehostamaan suolen asianmukaista toimintaa.

7. Rypsi

Rypsiöljyn sisältämien rasvahappojen koostumus on moneen muuhun rasvaan verrattuna varisn loistava, sillä se sisältää runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja. Rypsiöljyn kertatyydyttymättömät rasvahapot ovat hyödyllisiä sekä aivojen toiminnan että ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnin kannalta. Lisäksi puhdas rypsiöljy sisältää runsaasti E-vitamiinia ja kasvisterolia, jonka tiedetään parantavan veren rasva-arvoja.

8. Kaali

Kaali koostuu suurilta osin vedestä, joten kyseessä on erittäin vähäkalorinen vaihtoehto. Lisäksi kaalit sisältävät runsaasti C-vitamiinia, beetakaroteenia, kalsiumia, kaliumia sekä joitakin bioaktiivisia yhdisteitä, joiden tiedetään ehkäisevän syöpää.