Kuinka korvata sokeri ruokavaliossa?

Sokeri on kiistatta elintarvikkeiden historian käytetyin makeutusaine. Sokerin makea maku aiheuttaa jopa tieteellisesti todistettua riippuvaisuutta, josta on vaikea päästä irti. Lisäksi valkoinen sokeri on liitetty lukuisiin eri sairauksiin, kuten liikalihavuuteen, diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja jopa joidenkin syöpien syntyyn.

Sokeria on itse asiassa lähes mahdotonta välttää, sillä sitä löytyy luonnollisesti myös monista hedelmistä ja vihanneksista. On kuitenkin tärkeää, että sokerin tapauksessa pystyisimme valitsemaan mahdollisimman terveellisiä vaihtoehtoja, joista myös elimistö ja mieli hyötyisivät.

Sokerin korvaaminen luonnollisemmilla vaihtoehdoilla

1. Stevia

Stevia on luonnollinen makeutusaine, jota saadaan makea stevia-nimisen kasvin lehdistä. Kyseessä on erityisesti painonpudottajien suosiossa jo pitkään ollut makeutusaine, sillä se sisältää valkoiseen sokeriin verrattuna huomattavasti vähemmän kaloreita, eikä näin ollen lisää ylipainon riskiä. Lisäksi on osoitettu, että stevia voi mahdollisesti laskea verensokeria ja insuliinitasoa, jonka vuoksi se sopii hyvin myös diabeetikkojen ruokavalioon.

2. Ksylitoli

Ksylitoli ei nosta veren glukoosipitoisuutta perinteisen sokerin tapaan, sillä se ei sisällä ollenkaan fruktoosia. Lisäksi, kuten moni meistä voikin jo aavistaa, ksylitoli sopii loistavasti myös suun hyvinvointiin, sillä se vähentää hampaiden reikiintymistä.

3. Hunaja

Hunaja on todellinen antioksidanttipommi ja se sisältää lisäksi runsaasti elimistölle hyödyllisiä vitamiineja ja kivennäisaineita. Ominaisuuksiensa ansiosta hunajaa onkin käytetty laajasti muun muassa flunssan ja kurkkukivun hoitoon, sillä säännöllisesti nautittuna se voi auttaa vahvistamaan elimistön vastustuskykyä. Tässä kohtaa haluamme kuitenkin muistuttaa, että hunaja sisältää perinteisen sokerin tapaan runsaasti kaloreita, jolloin sitä tulisikin nauttia aina kohtuudella. Leivontaan riittää pari ruokalusikallasta ja juomien makeuttamiseen pieni teelusikallinen.

4. Kookossokeri

Kookossokeri on luonnollinen sokerinkorvike. Vaikka kookossokeri onkin suomalaisessa keittiössä vielä varsin uusi juttu, sitä on käytetty runsaasti aasialaisessa keittiössä jo alkuajoista lähtien. Kookossokerin glykeeminen indeksi on alhainen, eikä se näin ollen aiheuta verensokerissa nousun ja laskun piikkejä. Lisäksi sen tuotanto on ympäristölle ekologinen vaihtoehto.

5. Melassi

Melassi muistuttaa suuresti hunajaa, vaikkakin sen väri on paljon tummempi. Melassilla on kookossokerin tapaan alhainen glykeeminen indeksi ja näin ollen se auttaa säätelemään verensokeritasoa myös diabeetikon ruokavaliossa.