Pieniä vinkkejä suureen elämäntaparemonttiin

Pienistä puroista syntyy suuri joki, vai miten se sanonta menikään. Tämä pätee periaatteessa myös elämäntaparemonttiin, sillä arjen pienillä valinnoilla voimme vaikuttaa merkittävästi siihen, millaista elämää ja arkea haluamme elää.

Elämäntaparemontti on monelle vuosien projekti, joka ei välttämättä lopu koskaan. Tästä ei kuitenkaan kannata ahdistua, sillä kyseessä on toden totta koko elämän jatkuva projekti, jossa pienet päivittäiset valinnat määräävät elämämme suunnan. Onneksi tie hyvään oloon ei ole pitkä, sillä yhdenkin huonon tavan muuttaminen hyvään voi kohentaa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia huimasti.

Tässä pieniä eväitä suureen elämäntaparemonttiin.

Tee asioista, joista itse pidät

Harrasta liikuntaa, josta itse pidät. Nauti ruoista, joista itse pidät. Hakeudu sellaisten ihmisten pariin, joista itse pidät. Rutiinista, josta nauttii, on myös helpompi pitää kiinni. Kukaan ei jaksa käydä jumppatunneilla, joita vihaa, eikä kukaan jaksa kitata vihersmoothieita, jotka on tehty itselle epämiellyttävistä aineksista. Kun elämäntaparemontista osaa nauttia, sitä haluaa myös jatkaa.

Kokeile uusia asioita

Pelko hallitsee liian monen elämää. Monet meistä kieltäytyvät uusista mahdollisuuksista pelon takia, jota ei välttämättä itse edes tunnista. Oli kyseessä sitten työtarjous, yksin reissuun lähtö tai uuteen mielenkiintoiseen ihmiseen tutustuminen, on tärkeää, että uskallamme kokeilla uusia asioita ja rikkoa rutiineja. Joskus myös itselleen entuudestaan tuntemattoman harrastuksen aloittaminen voi avartaa maailmankuvaa mitä mielenkiintoisemmalla tavalla. Suuntaa vaikkapa ruoanlaittotunnille, kokeile joogaa, tutustu Kalevalakasinon jännittäviin uutuuspeleihin, opettele uusi kieli tai kuuntele yksinkertaisesti musiikkia, jota et yleensä kuuntele. Uudet asiat saavat aivot hykertämään onnesta.

Ole itsekäs

Maailma tarvitsee vähemmän muita kohtaan itsekkäitä ihmisiä ja enemmän itseään kohtaan itsekkäitä ihmisiä. Itsekkyydellä viittaamme tässä itsensä rakastamiseen ja itsensä asettamiseen etusijalle. Ajattele siis aina ensin omaa hyvinvointiasi ja opi kuuntelemaan kehoasi. Jos voit jatkuvasti pahoin, jotain täytyy olla pielessä. Opi sanomaan ei ja kieltäydy vastuusta, joka ei sinulle kuulu.

Ajattele posiitivisesti

Posiitivinen ajatusmaailma on katoava voimavara, mutta sitä voi tietoisesti kasvattaa. Hakeudu siis positiivisten ihmisten ympärille, kuuntele positiivista musiikkia ja lue positiivisia kirjoja. Harjoittele posiivisia ajatuksia myös käänteisen psykologian avulla ja pyri löytämään myös epätoivoisista ja stressaavista tilanteista positiivisia puolia, olivat ne sitten miten pieniä tahansa.