Meditaation hyödyt keholle ja mielelle

Meditaatiosta on puhuttu erityisesti viime vuosien aikana paljon, ja sitä pidetäänkin tänä päivänä keinona saavuttaa henkinen kehon ja mielen yhteys, joka voi parhaimmillaan johtaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Mediaatiossa tarkoituksena on istua paikoilleen, keskittyä ja kohdistaa ajatukset kauas arjen kiireistä ja stressistä. Tämä on monelle itse asiassa helpommin sanottu kuin tehty. Hektinen elämäntapa ja alituinen kiire ovat tehneet meistä ihmisiä, joiden on vaikea istuutua paikoilleen ja antaa ajan viedä. Meditaation hyödyt henkisen ja fyysisen terveyden kannalta ovat kuitenkin merkittäviä, ja siksi olisikin tärkeää, että meditaatio pystyttäisiin ottamaan säännölliseksi osaksi päivittäistä tai edes viikottaista rutiinia.

Meditaation terveysedut

Meditaation päämääränä on ihmisen tietoisuuden lisääminen ja suuremman henkisen tasapainon tavoitteleminen, mutta se on kaikkea muutakin. Itse asiassa jo paikoilleen istuminen ja muutaman kerran syvään hengittäminen auttavat laskemaan stressiä ja verenpainetta.

Meditaatio on hyvin yksilöllinen laji ja siksi sen hyödyt terveydelle ovat hyvin yksilöllisiä. Toisella meditaatio toimii ehkäisevänä ja toisella hoitavana metodina oman hyvinvoinnin parantamiseksi. Oli miten oli, meditaation vaikutukset terveydelle ovat kiistattomia, ja niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Näin meditaatio kohentaa terveyttäsi

1) Vähentää uupumusta

Säännöllinen meditaatio voi helpottaa kroonista väsymystä ja virkistää mieltä. Mikä parasta, meditaatiolle löytyy aikaa vaikka kesken työpäivän; sinun tulee vain löytää riittävän rauhallinen tila, jossa istahdat hetkeksi paikallesi ja suljet silmäsi. Pyri kääntämään ajatukset pois päivästä ja hengitä syvään muutaman minuutin ajan.

2) Parantaa keskittymiskykyä ja muistia

Meditaatio auttaa parantamaan myös keskittymiskykyä ja muistia. Tällä on itse asiassa merkittävä vaikutus tulevaisuuden degeratiivisten sairauksien ehkäisyssä. Joidenkin tieteellisten tutkimusten mukaan meditaatio voi nimittäin säännöllisesti harrastettuna auttaa jopa ehkäisemään Alzheimerin taudin syntyä!

3) Parantaa unen laatua

Meditaatio parantaa unisykliä ja syvän REM-unen määrää. Siksi voitkin huomata pian meditaation aloittamisen jälkeen, kuinka heräät aamuisin virkeämpänä ja rentoutuneempana.

4) Kohentaa mielialaa

Meditaation uskotaan vaikuttavan merkittävällä tavalla ihmisen itsetuntoon ja mielialaan. Lisäksi se auttaa rakentamaan positiivisempia asenteita ja elämänkatsomuksia.

5) Laskee stressiä ja ahdistuneisuutta

Tutkimukset ovat osoittaneet, että meditaation avulla pystymme sekä vähentämään stressiä että torjumaan ahdistuneisuutta, paniikkikohtauksia ja jopa vainoharhaisuutta.